Çağa uyarlanan yeni suç mahalleri
DARK WEB'LERDE DÖNEN YASA VE AHLAK DIŞI İŞLER
Adli birçok olayda vatandaşa ait milyonlarca verinin uluslararası suç şebekelerinin eline geçmiş olma ihtimalini değerlendirmek gerekiyor: Bknz. Parmak izimiz, biyometrik yüz algoritmamız, nüfus bilgilerimiz, hastane kayıtlarımız, lab testlerimiz, 2000'lerden bu yana - özellikle Türk Telekom'un 2005'te Lübnan'lı Hariri ailesine satışından sonra - internet takipleri ve telefon dinlemelerinden elde edilen veriler, yargı süreçlerine ilişkin kayıtlar ve milyonlarca vatandaşa ait daha başka birçok bilgi ve belgenin iktidardaki çatlaklardan ve yerellerdeki işbirlikçilerden ulusaşırı siber çetelere aktarıldığını düşündüren olaylar var. Bknz - Devlet Kurumlarını Parmağında Oynatan Deepfake Çetesi
SİBER SALDIRILARA NİÇİN BU DENLİ AÇIK HALE GELDİK?
15 Temmuz 2016 gecesi halkın tepesinde f-16 savaş uçaklarını gezdiren, TBMM'yi bombalayan, askeri darbeye kalkışan eski iktidar ortağı bir cemaat yapılanmasının toplumun hemen her katmanında ve kurumlarda ne tür tahribatlara yol açtığını anlamak güç değil.
GENÇLERE VE YOKSULLARA GELİR KAPISI OLARAK SUNULAN YASA VE AHLAK DIŞI İŞLER - DEEPFAKE/DUBLÖR PİYASASI
Son yıllarda artan kadın cinayetleri, cinnet haberleri, kayıp ilanları, intahar vakaları ve şaibeli ölümler ile DARK WEB/DEEP WEB'lerdeki bağlantılar soruşturma konusu yapılmıyor. Çağın suç mahallerine dönüşen dark web'ler gençlere gelir kapısı olarak servis ediliyor. Yasa ve ahlak dışı düzeneklerde tuzağa düşürülerek kullanılan kadınlar ve çocuklar var. Bkzn- Bu kadınlar organize suçlarda kullanılıp sonra da ölüme mi sürükleniyorlar?
Organize suçlarda yerellerdeki ve kurumlardaki işbirlikçileriyle koordine çalışan ulus-aşırı siber çeteler müşterilerinin talepleri doğrultusunda hareket ediyorlar. Kazan/kazan formülünün işletildiği organize düzeneklerde ağır hak ihlallerine imza atıyorlar. Kimliklerinin anonim kalacağı vaadiyle tuzağa düşürdükleri işsiz gençleri, kadınları, çocukları içerik üretmekte kullanıyorlar. Çetelerin yönlendirdiği adreslerde, konut dokunulmazlıklarını ihlal ederek her tür çekimi yapıyorlar.
Çeteleşen paramiliter yapılanmalar çağa uyarlanmış bu kirli piyasada oldukça etkinler. Emniyetle bağlantıları üzerinden kendilerine hareket alanı sağlıyorlar. "Kızıl Elma" ülküsüyle çıktıkları yolda Türki Cumhuriyetlerden getirerek kendilerine tabi bıraktıkları kadınları, devlet yetiştirme yurtlarından çıkan genç kızları yasa ve ahlak dışı düzeneklerde kullanan "Yerli ve Milli" organize çetelerle paramiliterizm iç içe geçmiş durumda. Bknz - "Aleyna Çakır Davasından Devlete Sızmış Fuhuş/Uyuşturucu/Kumpas Çetesi Çıkıyor"
Yeni adli vakalarla güncellenen, ekte sunduğum görsellerde basına yansıyan şaibeli ölüm, intihar, cinayet ve kayıp haberlerine ilişkin onlarca mağdurun fotoğrafları yer alıyor.
PARALEL YAPILANMANIN BAKİYESİ ORGANİZE ÇETELER;
* Telefonlara yüklenen casus yazılımlarla sayısız insanı takibe alıyorlar. Toplanan verileri yapay zeka programlarına yükleyerek kumpaslarda kullanıyorlar (Hacker'lar casus yazılımla sizi arayarak telefonunuzu ele geçirebiliyor. Bunun için telefonunuza tek bir çağrı bırakmaları yetiyor. )
* Kişileri dijital takibe alıyorlar; konum tespitleri yapıyorlar, ortam dinliyorlar, insanların ailevi meselelerini, arkadaş çevresini, sosyal/siyasal bağlarını, psikolojisini, konum takibini, banka/matik hareketlerini, ne zaman paraya sıkıştığını ya da eline ne zaman para geçtiğini biliyorlar. Bağlantısal verilerle tezgahlarını kuruyorlar
* Nitelikli iftiraların maddi delil ve eserlerini üretiyorlar. Var olan delillere ulaşmış gibi bunları paramiliter yapılanmaları üzerinden Emniyet birimlerine aktarıyorlar.
* Yasa dışı dijital takiplerden elde ettikleri verileri tezgah ve kumpaslarla kullanarak ortak ahlaki değerlerden azade paralel ekonomilerini inşa ediyorlar.
* Hassas olasılık hesaplarıyla çalışan yapay zeka programlarıyla tanrıcılığa da soyunuyorlar: Olayları önceden biliyormuş gibi insanların dini duygularını istismar ederek onlar üzerinde hakimiyet kuruyorlar. Oysa yapay zeka programları dijital takiplerden elde edilen verilerle insanların davranışlarını % 90 ve daha üzerindeki oranlarla tahmin edebiliyor.