Adli Ses ve Görüntü Analizi ve İncelemesi

Adli Ses Analizi ve İncelemesi

Adli Ses Analizi ve İncelemesi Nedir?


Adli ses, herhangi bir adli vaka sonucunda delil niteliği taşıyan ve olayın aydınlanmasını sağlayabilecek her türlü kayıt cihazından elde edilmiş ses olarak tanımlanabilir. Mahkeme tarafından delil olarak kabul edilen sesler, analog veya dijital kayıt cihazları, ses kaydı yapan video kameralar ve fotoğraf makineleri, bazı güvenlik kameraları(dahili mikrofona sahip), cep telefonları gibi her türlü kayıt cihazı ile elde edilebilmektedir.

Adli Ses İnceleme konusu da bu adli deliller üzerinde doğruluğu kanıtlamak için yapılan işlemleri oluşturur. Var olan sesler, adli ses inceleme ile orijinali üzerinde yapılan değişiklikler(montaj veya manipülasyon), mevcut sesin iyileştirilmesi veya temizlenmesi, belli başlı seslerin tespiti, tapeleştirme (sesleri yazıya dökme işi), ses yapısından şahıs kıyaslama, gibi konular uzmanlar tarafından belirlenir.

Bunun yanında sesin ya da ses kaydının orijinalliği ve özgünlüğü de adli ses inceleme ile tespit edilebilir.

Adli ses inceleme temel olarak bilimsel yöntemlerin ve analitik tekniklerin kullanılarak ilgili kayıtlar hakkında delil oluşturulmasını sağlayan bilimsel bir disiplindir.

Adli Görüntü Analizi ve İncelemesi

Adli Görüntü Analizi ve inceleme Nedir?

Günümüzde artık her yerde rastlanılan (Banka güvenlik kameraları, trafik kameraları, bina güvenlik kameraları, cep telefonu kameraları, profesyonel veya kompakt fotoğraf makineleri,) Görüntü kaynaklarından elde edilen Adli Görüntüler Mahkemeler tarafından delil olarak kabul edilen kanıtlardır.

Adli Görüntü İnceleme konusu da bu adli deliller üzerinde doğruluğu kanıtlamak için yapılan işlemleri oluşturur. Var olan görüntüler, adli görüntü inceleme ile orijinali üzerinde yapılan değişiklikler(montaj veya manipülasyon), mevcut görüntüyü iyileştirme veya onarma, belli başlı izlerin tespiti, nesne, şahıs kıyaslama, gibi konular uzmanlar tarafından belirlenir.

Bunun yanında görüntünün ya da fotoğrafın orijinalliği ve özgünlüğü de adli görüntü inceleme ile tespit edilebilir.

Adli görüntü inceleme temel olarak bilimsel yöntemlerin ve analitik tekniklerin kullanılarak ilgili görüntüler hakkında delil oluşturulmasını sağlayan bilimsel bir disiplindir.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Akran ve siber zorbalıklarıyla çocukları kullanarak evlerin içine sızıyorlar

Hz Musa'yı Isıran Köpek

Binlerce kişiye gelir kapısı olarak sunulan troll piyasası